Att arbeta med personlig assistans som anhörig

Har du ett barn, syskon, förälder eller annan anhörig med funktionshinder som behöver personlig assistans är det möjligt för dig att bli personens assistent. En fördel med att ha en eller flera anhöriga som assistenter är att den som är i behov av personlig assistans vet vem personen är och känner sig trygg från början.

Först och främst måste personen i fråga bli beviljad personlig assistans om han/hon inte redan är det. Detta ansöks om hos ett assistansbolag och de testar personens behov mot LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Läs på om bolagen innan du bestämmer dig. Olika bolag har olika villkor vad gäller lön, pension, arbetstider och så vidare. Kanske har du redan önskemål tillsammans med din blivande brukare hur ni vill att dina villkor och brukarens liv ska se ut.

Att arbeta med personlig assistans som anhörig kan innebära förändringar för er relation. Du som ger personlig assistans kan få en djupare förståelse för hur din anhörige brukares liv ser ut, upptäcka saker om honom eller henne du inte visste tidigare. Samtidigt får du ett stort ansvar för att göra personens liv så bra som möjligt som du kanske inte heller hade tidigar.

För att läsa mer om personlig assistans gå till Hela Sveries Assistans på www.hsaab.se